Emm cakap pasal rendang, teringat kenikmatan rendang daging masa raya haji bari baru ni. Daging lembu korban yang fresh dan empuk.. mem...
Emm cakap pasal rendang, teringat kenikmatan rendang daging masa raya haji bari baru ni. Daging lembu korban yang fresh dan empuk.. memang banyak la KN & AN makan. Tapi resepi hari ni bukan rendang daging ye, ini Resepi Rendang Ayam Hijau Noxxa.
Biasanya masakan yang berasaskan cili hijau dan cili padi ni trademark masakan Minang. So KN anggap ini resepi favret orang Negeri Sembilan (ops.. sori ye kalau tak betul..). Rendang ayam masak hijau ni dah lama KM masak, tak silap malam 2 hari sebelum raya haji baru baru ni. Settle semua urusan raya dan balik semula ke KL baru la sempat nak share resepi ni.
Ok la, long story short.. kita tengok bahan bahan dan cara menyediakan resepi rendang ayam hijau Noxxa ni ye. Mesti cuba taw! Ini resepi Periuk Noxxa yang special...
Bahan Bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
Halia 1 inci
Serai 4 batang
Kunyit hidup 1 ulas
Lengkuas 1/2 inci
Bawang besar 1 biji
Bawang merah 10 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili hijau 10 biji
Cili api 10 biji
Santan kelapa 1 biji
Daun kunyit 1 helai dipotong halus
Daun limau purut 4 helai
Gula & garam secukup rasa
Cara Penyediaan
- Kisar halus halia, serai, kunyit hidup, lengkuas, bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili hijau, cili padi.
- Set periuk Noxxa kepada STIR-FRI, masuk sedikit minyak dalam periuk.
- Setelah minyak panas, tumis semua bahan dikisar sehingga naik bau sedap.
- Masuk santan, gula & garam, kacau sehingga rata. Kemudian masukan potongan ayam.
- Tutup periuk dan set kepada HIGH PRESSURE selama 7 minit.
- Rendang ayam hijau yang lembut lagi sedap sedia dibalun... Cadangan KN makan bersama pulut kuning, memang kelasss. Nak masak pulut kuning express? Salin Resepi Pulut Kuning Noxxa disini.