MrJazsohanisharma

Resepi Laksa Utara Noxxa

Resepi Laksa Utara Noxxa


Anda suka buat laksa utara sendiri dirumah? Jika ya, sama lah kita.

Laksa kalau buat sendiri lagi puas hati, kuah boleh buat pekat ikut selera tekak masing masing. Tapi yang lecehnya adalah part asingkan daging dari tulang ikan, pastu nak kna blend asing dan tapis.

Kalau masak sikit takpa, boleh lagi dilayankan. Cuba bayangkan nak kena masak untuk open house atau masa sedara mara datang.. memang jenuh juga la.

Untung ada periuk noxxa sekarang ni. Masak laksa utara jadi mudah. Tulang ikan kalau high pressure 40 minit boleh lembut macam tulang ikan sardin dalam tin, so boleh blend je terus tanpa perlu asingkan tulang dan daging. Memang mudah.

Bagi peniaga laksa, mesti depa suka tengok video ni, mudahnye la buat laksa la ni.. Meh tengok video, ini buktinya.

Bahan Bahan Resepi Laksa Utara Noxxa

Mee laksa
1kg ikan selayang/pelaling/temenung (lagi elok buang kepala dan ekor)
5 asam keping
Garam
600ml air
3 biji bawang besar
10 batang cili kering
1 inci belacan
2 kuntum bunga kantan
2 tangkai daun kesum
Hiasan: Telur rebus, limau nipis, hirisan bawang, hirisan cili, daun selom



Cara Memasak Laksa Utara Noxxa
  1. Masukan 1 kg ikan selayang/pelaling/temenung ke dalam inner pot
  2. Tambah 5 asam keping, 2 sb garam dan 600ml air
  3. Tutup periuk dan high pressure selama 40 minit untuk jadikan tulang ikan lembut dan mudah hancur.
  4. Selesai rebus, masukan ikan dan air rebusan ikan kedalam pengisar, kisar halus.
  5. Masukan kisaran ikan tadi ke dalam innerpot
  6. Kisar halus 3 biji bawang besar, 10 batang cili kering dan 1 inci belacan, campur ke dalam kisaran ikan tadi.
  7. Kemudian campur 2 kuntum bunga kantan dibelah 2, 2 tangkai daun kesum dan asam keping rebusan ikan tadi.
  8. High Pressur lagi selama 40 minit, lagi lama kuah laksa dipanaskan lagi sedap rasanya.
  9. Cara merebus mee laksa, masukan mee laksa dan tambah air sehingga tenggelam. Set High Pressure selama 7 minit. Angkat dan toskan.
  10. Hidangkan bersama telur rebus, limau nipis, hirisan bawang, hirisan cili, daun selom.

*

Catat Ulasan (0)
Terbaru Lebih lama