Resepi periuk Noxxa hari ni sesuai untuk penggemar pulut kuning. Biasanya nak masak pulut guna periuk nasi elektrik yang bi...
Resepi periuk Noxxa hari ni sesuai untuk penggemar pulut kuning. Biasanya nak masak pulut guna periuk nasi elektrik yang biasa makan masa hampir 11-12 minit, tapi dengan periuk Noxxa cuma 7 minit je pulut boleh masak dengan fungsi High Pressure.
Buat pulut kuning ni pun ada sebab sebenarnya. Hari tu KN masak 1 ekor ayam rendang hijau ada banyak lebih, so KN simpan dalam freezer. Bila balik dari kampung cuti raya haji baru ni teringin pulak rasanya nak meratah rendang ayam hijau Noxxa ni... nak makan dengan roti rasa x syok pulak, try Google KN berkenan pulak dengan gambar pulut kuning.
Apa lagi.. cargas ke dapur cari bahan, kebetulan ada stok beras pulut 1kg. So terus je masak. Ok resepi pulut kuning Noxxa ni KN tiru dari mommy lain yang kongsi di blognya, cuma adjust sikit ikut citarasa sendiri.
Try buat resepi pulut kuning Noxxa ni ye, KN rasa memang sedap. Hopefully anda pun buat lebih sedap ok!
Bahan Bahan
Bawang besar 1 potong kecil
Serai 2 batang
Lada hitam 6 biji
Santan kelapa 1/2 biji
Serbuk kunyit secukup rasa
Gula & garam secukup rasa
Beras pulut 1/2 kg
Cara Penyediaan
- Set periuk Noxxa kepada mode STIR-FRY, masuk sedikit minyak, tumis bawang, serai, lada hitam sehingga naik bau dan keperangan.
- Masukan santan, serbuk kunyit, gula, garam secukup rasa. Kacau sebati.
- Masukan beras pulut yang sudah dibasuh, gaul rata.
- Tutup periuk dengan penutup tekanan. Tukar setting memasak kepada HIGH PRESSURE dan set selama 7 minit.
- Pulut kuning siap... sesuai dihidang dan dinikmati bersama rendang ayam masak hijau, salin resepi rendang ayam masak hijau Noxxa disini.