
Dulu nak rebus spaghetti kena tunggu air mendidih, berpanas depan dapur gas, kena tunggu & check spaghetti dah lembut ke belum.. Yang jenis tak sabar memang la rasa malas je nak masak spaghetti walaupun masakan ini simple..
Tapi sekarang dah senang dengan periuk noxxa. Periuk tekanan elektrik automatik ni memang trending.. nenek pun duk kalut tanya mana nak beli periuk ajaib ni..
Ye la apa tak nye... masak dgn noxxa pressure cooker simple senang dan cepat. Campak, tutup, tekan butang... tett tett siap..
Jom tengok cara rebus spaghetti yang lembut, masak elok & tak melekat dengan periuk noxxa..
- Guna air tapis (elok untuk kesihatan). Isi air sampai paras 2/5 dalam innerpot.
- Sediakan periuk noxxa, tambah 1/2 sb garam utk tambah rasa & buang kanji, 2 sb minyak supaya spaghetti tak melekit. Masukan 1 pek spaghetti.
- Tutup periuk & kunci
- Guna fungsi HIGH PRESSURE, tekan 9 kali untuk set 9 minit.. dah pi buat kerja lain, potong bawang tak pun buat la kuah spaghetti..
- Selepas 9 Minit lebih, periuk noxxa bunyi tett tett.. haa tu tanda dah siap.
- OFF kan suis, keluarkan tekanan sampai habis.
- Buka penutup dan toskan spaghetti. Bilas dengan air sejuk supaya spaghetti kenyal cantik dan tak lekat..
- Siap dah, hidang la dengan gravy kegemaran... goreng jadi aglio olio pun bole.. ikut selera.
Best & senang kan???
Jom pakat amik sorang 1 biji periuk noxxa.
P/S: Limited time offer! Jangan tunggu harga naik lagi..