![]() |
Ukur dengan jari telunjuk, paras air separuh dari ruas atas jari bersamaan 0.5 inci |
Panduan ini boleh dijadikan rujukan untuk atasi masalah diatas semasa memasak beras nasi. Sukatan ini dah dicuba berulang kali dan tidak pernah gagal. (untuk beras biasa gred tempatan, beras basmathi atau lain2 beras mungkin sukatan berlainan)
Kemudian gunakan setting High Pressure selama 7 minit. Siap! Selepas 7 minit buka penutup dan gaulkan nasi dalam periuk supaya tidak terbentuk kerak. Hasilnya nasi masak lembut dan tanpa kerak hangit.
Selamat mencuba!
BalasPadamMaaf saya rasa tidak betul cara tersebut.
Cara 1
Saya menggunakan sukatan cawan yang disertakan. Jika sukatan cawan tu adalah 6 maka paras air di periuk adalah 6 juga.
Cara ke 2
Menggunakan jari.... Pastikan beras rata di dalam periuk.... Untuk pastikan rata... Letakkan periuk di tempat rata... Tuangkan air sehingga sama paras dengan beras. Kemudian ratakan beras ikut sama paras air. Kemudian apabila permukaan beras sudah sekata cucuk jari telunjuk pada beras sehingga sampai ke permukaan dasar periuk. Kemudian gunakan ibu jari untuk kita tandakan paras teratas permukaan beras. Dan sukatan air adalah sama dengan sukatan beras tadi. Letakkan di atas beras jari telunjuk dan sukatan air adalah pada paras kbu jari yang telah kita tandakan tadi. Atau satu cara lagi mudah satu bahagian beras dua bahagian air. Dalam bahasa matematik 1:2
Bagi saya inilah cara sukatan yang paling afdal.... (untuk jenis beras standard)... Kalau guna noxxa yang jadi kan nasi keras, berkerak atau rentung tu adalah masalah valve. Kadang valve sangkut sebab kotor atau pemasangan dari pihak kilang... Untuk pastikan periuk anda ok ataupun tidak sila like page iman auto service taiping. Saya ada share gambar disana... Anda boleh buat sendiri atau hantar ke rdc... Tapi saya tidak jual periuk. Hanya membantu sekadar yang tahu.
terima kasih atas pencerahan sis Iman. sangat jelas dan membantu. saya yakin panduan ini sangat bermanfaat utk pembaca lain. Syabas & terima kasih :)
PadamLove <3
Terima kasih...iman
PadamTerima kasih. Cara Iman memang betul. Saya dah cuba.
BalasPadamBtul. Sy guna cara ke 2. sukatan air sama spt mask di periuk nasi elektrik
BalasPadamAtas pengalaman saya... Cara saya buat ialah guna 3 minit stim 3 minit hight press
BalasPadamAslmkm, ada sy msk nasi ada beras yg jd antah(x betul2 masak).
BalasPadamSaya guna beras biasa dan perencah nasi tomato brand Iman. Beras 3 pot, air 3 pot. High pressure 7minit.
Kita kena paham,noxxa ada lah Periuk bertekanan tinggi,Ku kita msk nasi ukur paras air mcm guna periuk biasa,tu yg menyebabkan jadi hangus,atau menjadi kembik
BalasPadam