
Resepi Noxxa: Paru Masak Hitam Mudah & Sedap
Hai korang! Hari ni saya nak share resepi Paru Masak Hitam yang sangat mudah tapi sedap gila! ๐ฅ Dengan bantuan Periuk Noxxa, masakan ni jadi lebih cepat & praktikal. Jom kita try! ๐ฒ
Bahan-Bahan
Bahan untuk Blend:
- Cili kering ๐ถ๏ธ
- Bawang besar ๐ง
- Bawang putih ๐ง
- Serai (lebih banyak, lebih sedap!) ๐ฟ
- Halia ๐งก
Bahan Rempah:
- Bunga lawang ๐ธ
- Kayu manis ๐ชต
- Jintan manis ๐พ
- Serbuk kurma (ikut selera) ๐ฏ
Bahan Utama:
- Paru atau daging (untuk buat daging masak hitam) ๐ฅฉ
- Garam & gula secukup rasa ๐ง
Cara Masak dengan Periuk Noxxa
Masa Penyediaan: 15 minit | Masa Memasak: 45 minit
- Blend Bahan: Masukkan semua bahan blend (cili kering, bawang besar, bawang putih, serai, halia) ke dalam blender. Blend hingga halus. ๐ฅ
- Fungsi Tumis: Masukkan periuk dalaman ke dalam Periuk Noxxa. Tekan butang STIR FRY & pilih suhu 150ยฐC. Tunggu hingga panas. ๐ก๏ธ
- Tumis Bahan Blend: Masukkan bahan blend yang dah halus tadi ke dalam periuk. Tumis hingga naik bau wangi. ๐ณ
- Masukkan Rempah: Tambah bunga lawang, kayu manis, jintan manis & serbuk kurma. Tumis lagi sebentar. ๐ฟ
- Masukkan Paru/Daging: Masukkan paru atau daging ke dalam periuk. Gaul rata dengan bahan tumisan. ๐ฅฉ
- Fungsi Tekanan Tinggi: Tekan butang MEAT/STEW & set masa 30 minit. Pastikan tombol pengawal tekanan dipusing ke PRESSURE. ๐ฅ
- Perasa: Masukkan garam & gula secukup rasa. Tutup penutup periuk & biarkan masak. โณ
- Lepaskan Tekanan: Selepas 30 minit, tekan butang CANCEL & pusing tombol pengawal tekanan ke STEAM untuk lepaskan tekanan. ๐จ
- Hidang: Buka penutup & hidangkan Paru Masak Hitam dengan nasi panas. ๐
Tips & Langkah Berjaga-Jaga
- Kalau masih basah,gunakan STIR FRY dan kacau sehingga kering sebelum dihidang. ๐ง
- Jangan lupa tambah sekurang-kurangnya 1 cawan air jika menggunakan fungsi tekanan. ๐ฅค
- Jika nak lebih pekat, biarkan masak lebih lama dengan fungsi SLOW COOK. ๐
Kesimpulan
Dengan Periuk Noxxa, masak Paru Masak Hitam jadi lebih mudah & cepat! ๐ Korang boleh try resepi ni untuk hidangan keluarga atau bila ada tetamu. Jangan lupa share hasil masakan korang ya! ๐
Jom Follow Kami!
Nak lebih banyak resepi & tips masakan? Jom follow kami di:
#ResepiNoxxa #ParuMasakHitam #MasakanTradisional #PeriukNoxxa #ResepiMudah #MasakanSedap