MrJazsohanisharma

Resepi Noxxa: Paru Masak Hitam

Paru Masak Hitam dengan Periuk Noxxa

Resepi Noxxa: Paru Masak Hitam Mudah & Sedap

Hai korang! Hari ni saya nak share resepi Paru Masak Hitam yang sangat mudah tapi sedap gila! ๐Ÿฅ˜ Dengan bantuan Periuk Noxxa, masakan ni jadi lebih cepat & praktikal. Jom kita try! ๐Ÿฒ

Bahan-Bahan

Bahan untuk Blend:

  • Cili kering ๐ŸŒถ๏ธ
  • Bawang besar ๐Ÿง…
  • Bawang putih ๐Ÿง„
  • Serai (lebih banyak, lebih sedap!) ๐ŸŒฟ
  • Halia ๐Ÿงก

Bahan Rempah:

  • Bunga lawang ๐ŸŒธ
  • Kayu manis ๐Ÿชต
  • Jintan manis ๐ŸŒพ
  • Serbuk kurma (ikut selera) ๐Ÿฏ

Bahan Utama:

  • Paru atau daging (untuk buat daging masak hitam) ๐Ÿฅฉ
  • Garam & gula secukup rasa ๐Ÿง‚

Cara Masak dengan Periuk Noxxa

Masa Penyediaan: 15 minit | Masa Memasak: 45 minit

  1. Blend Bahan: Masukkan semua bahan blend (cili kering, bawang besar, bawang putih, serai, halia) ke dalam blender. Blend hingga halus. ๐Ÿฅ„
  2. Fungsi Tumis: Masukkan periuk dalaman ke dalam Periuk Noxxa. Tekan butang STIR FRY & pilih suhu 150ยฐC. Tunggu hingga panas. ๐ŸŒก๏ธ
  3. Tumis Bahan Blend: Masukkan bahan blend yang dah halus tadi ke dalam periuk. Tumis hingga naik bau wangi. ๐Ÿณ
  4. Masukkan Rempah: Tambah bunga lawang, kayu manis, jintan manis & serbuk kurma. Tumis lagi sebentar. ๐ŸŒฟ
  5. Masukkan Paru/Daging: Masukkan paru atau daging ke dalam periuk. Gaul rata dengan bahan tumisan. ๐Ÿฅฉ
  6. Fungsi Tekanan Tinggi: Tekan butang MEAT/STEW & set masa 30 minit. Pastikan tombol pengawal tekanan dipusing ke PRESSURE. ๐Ÿ”ฅ
  7. Perasa: Masukkan garam & gula secukup rasa. Tutup penutup periuk & biarkan masak. โณ
  8. Lepaskan Tekanan: Selepas 30 minit, tekan butang CANCEL & pusing tombol pengawal tekanan ke STEAM untuk lepaskan tekanan. ๐Ÿšจ
  9. Hidang: Buka penutup & hidangkan Paru Masak Hitam dengan nasi panas. ๐Ÿš

Tips & Langkah Berjaga-Jaga

  • Kalau masih basah,gunakan STIR FRY dan kacau sehingga kering sebelum dihidang. ๐Ÿ’ง
  • Jangan lupa tambah sekurang-kurangnya 1 cawan air jika menggunakan fungsi tekanan. ๐Ÿฅค
  • Jika nak lebih pekat, biarkan masak lebih lama dengan fungsi SLOW COOK. ๐Ÿ•’

Kesimpulan

Dengan Periuk Noxxa, masak Paru Masak Hitam jadi lebih mudah & cepat! ๐Ÿš€ Korang boleh try resepi ni untuk hidangan keluarga atau bila ada tetamu. Jangan lupa share hasil masakan korang ya! ๐Ÿ˜‰

Jom Follow Kami!

Nak lebih banyak resepi & tips masakan? Jom follow kami di:

#ResepiNoxxa #ParuMasakHitam #MasakanTradisional #PeriukNoxxa #ResepiMudah #MasakanSedap

*

Catat Ulasan (0)
Terbaru Lebih lama