Hari ni nak share resepi daging salai. Fiza guna SMOKED BEEF KNUCKLE 42 keluaran BONDA ROZITA. Suka dengan aroma dan rasa salainya. Memang ...
Hari ni nak share resepi daging salai.
Fiza guna SMOKED BEEF KNUCKLE 42 keluaran BONDA ROZITA. Suka dengan aroma dan rasa salainya. Memang sedap, recommended!
Boleh beli melalui ejen2 JRM berdekatan. Fiza beli melalui ejen Perlis, Aishah namanya - boleh wasap.my/60103755142/DagingSalaiJRM
Ok jom terus tengok resepi daging salai masak lemak.
BAHAN BAHAN
===========
500g daging salai BONDA ROZITA
Minyak masak
3 s/b bawang merah dikisar
1 s/b halia dikisar
2 s/b bawang putih dikisar
2 s/b lengkuas dikisar
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
1 asam keping
Air
200ml santan
3 helai daun limau purut
Garam
CARA MEMASAK
============
1. Pilih fungai STIR FRY
2. Panaskan minyak
3. Masukan bawang merah, halia, bawang putih, lengkuas, air kunyit - tumis semuanya hingga naik bau
4. Masukan serai, asam keping, daging salai, sedikit air - gaul rata.
5. Tutup & kunci periuk noxxa.
6. Tekan butang CANCEL untuk tamatkan fungsi STIR FRY tadi.
7. Tekan butang MANUAL, kemudian tekan butang + untuk tetapkan masa 6 MINIT.
Daging salai BONDA ROZITA dah lembut, sebab tu buat masa pendek je. Kalau guna daging biasa, utk lembutkan set masa 25 minit. Selain fungsi MANUAL, anda boleh juga gunakan fungsi MEAT/STEW. Sama je hasilnya.
8. Bila dah siap bunyi teeetttt.. buka knob utk lepaskan wap dari dalam periuk. Buka penutupnya..
9. Masukan santan, kacau rata. Lagi sekali tukar mode masakan.
10. Tekan butang CANCEL, kemudian tekan STIR FRY
11. Santan lagi elok masak biasa tanpa tekanan. Kalau pakai pressure, santan jadi berketul.
12. Masukan garam, daun limau purut. Didihkan hingga santan masak.
13. Sedia untuk di hidang.
Ok 👍 senang je kan. Cuba buat ye, boleh tambah baik ikut selera masing2.
Saja buat tak letak cili sebab anak2 tak makan pedas. Kalau buat cili padi lagi terbaik ni!
Selamat mencuba!
P/s: nak order periuk, inner pot, getah penutup noxxa? Nak cari bisnes part time di rumah, online jer? Meh PM inbox ~ https://m.me/resepiperiukajaib