Bila dah takde idea nak masak apa, resepi yang selalu bermain dalam kepala adalah spaghetti aglio olio. Resepi ni sangat mudah dan ringkas, masa penyediaan pun tak lama.
Kali ni kami campurkan seafood untuk memberi lebih rasa dan mengikut citarasa kami. Campuran sotong, udang dan crab stick dah cukup membangkitkan selera.
Masak pula menggunakan periuk noxxa. Lagi la best. Dapur tak bersepah, membasuh pun kurang, takda percikan minyak, asap dan tak panas kena haba memasak. Masuk bahan, tekan button, tinggal.
Mudah dan cepat masak dengan periuk tekanan noxxa.
Bahan Bahan Resepi Spaghetti Seafood Aglio Olio Noxxa
Segenggam mee spaghetti
750ml air
Garam secukup rasa
Minyak zaitun
5 ulas bawang putih
Udang
Sotong
Crab stick
1 sbB blackpepper
1 sb lada sulah
1 sb chili flakes
Daun parsley
Cara Memasak Spaghetti Seafood Aglio Olio Noxxa
- Patah 2 spaghetti, masukan dalam innerpot dan tambah 750ml air
- Tambah sedikit garam dan minyak.
- Tutup periuk noxxa dan High Pressure selama 10 minit
- Kemudian angkat dan tos spaghetti
- Dengan function Stir-Fry, panaskan 2-3 sb minyak zaitun
- Tumis 5 ulas bawang putih dipotong dadu hingga harum
- Masukan udang, sotong dan crab stick yang dipotong, tumis hingga masak
- Tambahkan blackpepper, lada sulah, chili flakes, daun parsley dan garam secukup rasa
- Kemudian masukan spaghetti tadi, gaul rata.
- Sedia untuk dihidang