
Perasan tak, makin ramai yang datang ke pejabat bawa bekal sekarang ni?
Kos makan dikedai makin meningkat sekarang, selain tu harga barang pun melonjak naik.
Dengan cara masak sendiri dan bawa bekal, memang boleh berjimat sebenarnya, sebab sendiri pernah cuba.
Bayangkan kalau makan tengah hari belanja RM5 seorang, kemudian makan malam RM30 (untuk kes suami isteri berkerja dan 2 orang kanak-kanak)
Untuk 20 hari berkerja, kos makan tengah hari untuk seorang dan makan malam bersama pasangan dan anak adalah berjumlah RM700. Jumlah ni pada kiraan kami adalah kos purata untuk keperluan dapur selama 1 bulan 15 hari.
Apa salahnya tukarkan RM700 tu kepada bekal ke pejabat, ke sekolah anak dan makan malam. Kalau masak sendiri kos bahan mentah untuk sebulan purata RM500+, jadi kita boleh jimat mungkin RM200+ sebulan dgn cara ni. Ini anggaran kasar je, tapi untuk keluarga bersaiz 2 dewasa 2 kanak kanak memang inilah kos belanjanya.
Masak sendiri bawa bekal boleh buat?
Pasti ramai yang cakap, tak sempat lah, nak kena keluar awal pagi dan balik lewat malam, jalan jammed.
Ya, memang betul pun, nak bersiap pergi ke pejabat, nak masak, nak hantar anak ke taska pula.. kalut jadinya.. pastu balik kerja kena masak makan malam pula... habis dah tenaga seharian..
Itu realiti yang kita rasa. Biasanya macam tu lah.,.
Perasan tak dalam hidup seharian, sebenarnya kita beli masa orang lain. Dalam kes ni, RM700 kita sebenarnya beli masa tukang masak kedai. Oleh sebab kita nak sampai awal di pejabat, kita beli masa tukang masak RM5 setiap hari untuk makan tengah hari. Balik kerja kita bayar masa kedai masak makan malam kita lagi RM30.
Kalau mampu takpa tiada masalah, tapi kalau gaji ngam ngam cukup makan, sampai bila boleh bertahan? Nanti harga barang naik lagi, duit belanja makan makin naik, gaji tak naik, makan tetap makan. Macam mana nak buat?
Kena lah masak sendiri walau susah macam mana sekalipun.. bukan tak boleh buat, boleh sebenarnya. Kita rasa susah sebab bukan kebiasaan/habit seharian.
Bawa bekal ke pejabat dapat masak 1 lauk dan 1 sayur pun ok sebenarnya, set masa memasak maksimum 30-45 minit. Sambil sambil tu bersiap keperluan ke pejabat dan keperluan anak ke taska. Kalau perlu bangun awal, bangunlah lebih awal.
Kalau nak masak lebih cepat, jimat 60% masa memasak daripada biasa, campak campak tekan butang tinggalkan biar masak sendiri.. gunakan periuk tekanan noxxa. Periuk ni boleh bantu kita memasak.
Dengan fungsi delay timer, kita boleh masukan beras dan air sebelum tidur dan nasi masak pukul 4am waktu kita bangun. Celik mata, nasi dah siap, kita cuma masak lauk je lepas tu, campak campak, tutup periuk, tekan butang masak kemudian pergi iron baju atau mandi..10 minit je lauk siap..Kemudian masukan sayur, set button dan biar, 5 minit lepas makeup sayur siap.
Periuk noxxa mampu lakukan, ini bukan dongeng. 60% penjimatan masa memasak, itu sebab kenapa ramai yang pilih periuk tekanan noxxa. Sisters tak nak ke ada masa untuk diri sendiri? Bila kita ada masa sendiri, kita boleh fokus kepada perkara penting yang lebih besar faedahnya.