Musim hujan dan cuaca sejuk memang sedap melayan bubur nasi dengan hirisan ayam. Makanan ini lembut dan mudah dihadam. Juga untuk me...
Resepi bubur nasi ini dikongsi oleh seorang ibu yang baik hati, nama beliau Puan Fauziah. Resepi ini simple dan sedap (mestilah sedap, Puan Fauziah ni peniaga bubur nasi taw!)
Cubalah buat, memang terbaik resepi ni.
Bahan Bahan
2 cawan beras
18 cawan air
3 sudu besar pati ayam
1 sudu besar Maggi cukup rasa
1 sudu besar garam
0.5 inci halia dihiris
Ayam
sup bunjut
sedikit garam
Cara Penyediaan Ayam
1. Masukan ayam, sup bunjut, garam secukup rasa dan air untuk dapatkan air rebusan ayam.
2. High Pressure selama 10-15 minit.
Cara Penyediaan Nasi Bubur
1. Masukan 2 cawan beras yang telah dibasuh dengan 18 cawan air.
2. High Pressure selama 18 minit
3. Keluarkan tekanan, buka penutup. Masukan hirisan halia bersama garam, pati ayam dan maggi cukup rasa. Tutup periuk dan sambung High Pressure untuk 1 minit lagi.
4. Lepaskan tekanan, buka penutup dan masukan air rebusan ayam pula secukup rasa dan elok cairnya.
5. Hiris daging ayam, taburkan sedikit daun bawah @ daun sup dan sedia dihidang.