Archive Pages Design$type=blogging$meta=hide

.

Berapa Kos Bil Elektrik Untuk Penggunaan 1 Jam Periuk Noxxa?

Gambar hiasan Terkejut ke tengok jumlah bil diatas? Jangan risau, itu hiasan je, bukan bil AN atau sesiapa. Ok, topik ni memang jad...

Berapa Kos Bil Elektrik Untuk Penggunaan 1 Jam Periuk Noxxa?
Gambar hiasan
Terkejut ke tengok jumlah bil diatas? Jangan risau, itu hiasan je, bukan bil AN atau sesiapa.

Ok, topik ni memang jadi persoalan ramai pengguna. Periuk tekanan Noxxa menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya. Mungkin ada yang fikir seperti ini: "Emm.. besarnya saiz periuk ni, dah lah guna elektrik, mesti bil api melambung kalau guna nanti"

Ok jom kita rungkai persepsi diatas, adakah betul pakai periuk noxxa bil api naik??? Hari ni KN akan buat sedikit audit kos bil api periuk Noxxa, tapi sebelum tu kita kena tahu maklumat ini:-
  1. Apakah kos (RM/kWh) kadar tarif per blok pengguan elektrik yang ditetapkan oleh TNB
  2. Berapakah jumlah blok penggunaan elektrik periuk noxxa (kWh) 
P/S:   k = kilo (x1,000) | W = watts | h = hour (jam)


Jom Share & Like kami di Facebook, sekejap je...
:::::
Share dengan rakan | Like kami di Facebook



1. Berapa kadar tarif bil elektrik TNB?
tarif kadar bil elektrik tnb
Klik pada gambar untuk ke laman rasmi tarif TNB
AN dapatkan info lanjut tentang tarif bil TNB, gambar diatas adalah tarif untuk pengguna domestik ( pengguna dari rumah). Bila baca dari website TNB mereka kata 50% pengguna domestik Malaysia jatuh dalam kategori 200kWh dan kebawah. Maksudnya separuh populasi rakyat Malaysia bayar bil maksimum RM43.60 sebulan kepada TNB. AN adalah dalam kategori ini :)

Jadi untuk contoh kiraan ni, kadar tarif yang AN akan gunakan adalah RM 0.2180 / kWh


2. Berapa jumlah blok elektrik untuk penggunaan 1 jam periuk Noxxa?

Maklumat tentang power rating periuk Noxxa boleh disemak dibawah periuk atau di dalam manual. AN senaraikan seperti yang dicatat dalam manual

Model No: PC335CA
Watt: 1300 watts (ya maklumat ini kita perlukan!)
Rated Voltage: 220V~240V
Rated Frequency: 50Hz

Ok cantek.. kita dah ada 2 maklumat tadi. Seterusnya kita belajar cara kira kos bil api ye.



Macam mana cara kira bil elektrik?

Senang je, dulu cikgu fizik ada ajar masa form 4 di sekolah. Gunakan rumus ni:-

Bil Elektrik (RM) = Jumlah jam pengunaan kuasa (kWh) x Tarif elektrik (RM/kWh)

Soalannya berbunyi: Berapa Kos Bil Elektrik Untuk Penggunaan 1 Jam Periuk Noxxa?

Dari soalan ni, kita dapat maklumat tentang masa iaitu h dalam rumus. 
So h = 1 hour (h)

maklumat lain yang kita ada;

Rate tarif TNB: RM 0.2180 / kWh
Power rating Periuk Noxxa = 1300 watts (W) = 1.3 kW 

Kemudian cantumkan dalam rumus

Bil Elektrik (RM) = Jumlah jam pengunaan kuasa (kWh) x Tarif elektrik (RM/kWh)                             = 1.3 X 1 X 0.2180
                             = RM 0.28 sahaja #

Jadi jawapannya: kos penggunaan elektrik Periuk Noxxa selama 1 jam adalah sebanyak RM0.28 sahaja! 





Jadi jika dalam 1 bulan anda gunakan periuk Noxxa selama 10 jam, darab je RM 0.28 dengan 10, dapatlah jumlahnya RM2.80

Kalau 30 jam sebulan? (kes rajin memasak sehari 1 jam tiap tiap hari),  cuma RM 8.40 sahaja!


1 jam memasak boleh buat apa ye? Kejap AN cuba senaraikan menu harian yang kos masanya 1 jam.. (masa anggaran sahaja, berdasarkan manual yang diberikan)

Nasi - 7 minit
Daging - 15 minit
Ayam - 10 minit
Sayur - 2 minit

Total = 34 minit sekali sesi memasak. Kalau sehari masak 2 kali cukup la lebih kurang 1 jam lebih sikit je..


Kesimpulannya

Masak sejam dengan periuk Noxxa menelan kos bil elektrik sebanyak RM0.28 sahaja. :)


harga promosi diskaun periuk noxxa
DAPATKAN PERIUK NOXXA
DISKAUN + FREE GIFT + FREE DELIVERY

Tawaran khas untuk ibu berkerjaya dan surirumah. Dapatkan harga istimewa anda sekarang

P/S: Limited Time Offer Selagi Stok Masih Ada




10 Resepi Periuk Noxxa Terbaru Untuk Dicuba


Apa Yang Anda Pilih Seterusnya?
kelebihan periuk noxxa pressure cooker
ciri ciri periuk noxxa pressure cooker
cara guna periuk noxxa pressure cooker
harga tempahan periuk noxxa pressure cooker
soalan periuk noxxa pressure cooker

COMMENTS

Name

aglio olio air fryer xl ayam panggang ayam penyet ayam telur masin bawa bekal makanan bil api periuk noxxa bil elektrik periuk noxxa bubur ayam bubur pedas buku resepi buku resepi noxxa cara buat popcorn cara guna periuk noxxa cara jimat wang cara membuat popcorn daging black pepper daging masak lada hitam fungsi delay timer Gadget garrett popcorn how to make popcorn ikan kembung ikan masak kicap ikan sardin iron philips iron tekanan philips kek kek marble ketam masak cili ketupat segera kos periuk noxxa laksa utara lokasi kedai amway malaysia maggi kari masak 3 rasa masak black pepper masak nasi beras masak tiga rasa mee segera mushroom soup homemade nandos nasi dagang nasi impit noxxa noxxa electric multifunction pressure cooker Noxxa Pressure Cooker noxxa pressure cooker review paras air beras percuma periuk ajaib noxxa Periuk Noxxa periuk noxxa percuma periuk noxxa rosak periuk tekanan noxxa popcorn popcorn time potato wedges pressure cooker noxxa pulut kuning puri tomato rendang masak hijau repair periuk noxxa resepi resepi air fryer resepi ayam resepi ayam penyet resepi bubur resepi daging resepi ikan resepi ikan berlada resepi ikan sardin resepi ikan siakap resepi kek resepi kek marble resepi kentang resepi ketam resepi laksa resepi masak kicap resepi masak udang resepi masakan udang resepi mee resepi mushroom soup resepi nasi resepi nasi dagang noxxa Resepi Noxxa Resepi Periuk Noxxa resepi pizza resepi pop corn resepi popcorn resepi pulut resepi pulut kuning resepi rendang resepi rendang ayam resepi sos resepi spaghetti resepi sup resepi tauhu resepi tauhu berlauk resepi udang resepi western seafood aglio olio setting periuk noxxa siakap tiga rasa Soalan Noxxa sos peri peri spaghetti blackpepper spaghetti carbonara sup cendawan tauhu berlauk Tips tomato tomato puree wedges kentang
false
ltr
item
Resepi Periuk Noxxa: Berapa Kos Bil Elektrik Untuk Penggunaan 1 Jam Periuk Noxxa?
Berapa Kos Bil Elektrik Untuk Penggunaan 1 Jam Periuk Noxxa?
http://2.bp.blogspot.com/-rC4KNjW9zDM/VhIo2n2UdZI/AAAAAAAAAYE/Ou47UHYvFDo/s640/bil%2Belektrik%2Bguna%2Bperiuk%2Bnoxxa.png
http://2.bp.blogspot.com/-rC4KNjW9zDM/VhIo2n2UdZI/AAAAAAAAAYE/Ou47UHYvFDo/s72-c/bil%2Belektrik%2Bguna%2Bperiuk%2Bnoxxa.png
Resepi Periuk Noxxa
http://periuknoxxa.blogspot.com/2015/10/kos-bil-elektrik-periuk-noxxa-1-jam.html
http://periuknoxxa.blogspot.com/
http://periuknoxxa.blogspot.com/
http://periuknoxxa.blogspot.com/2015/10/kos-bil-elektrik-periuk-noxxa-1-jam.html
true
4088582426114235242
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago