Hari ni rasa nak berceloteh sikit, bolehkan... Saya sebenarnya berkerjaya sebagai agency supervisor untuk salah satu bank pela...
Hari ni rasa nak berceloteh sikit, bolehkan...
Saya sebenarnya berkerjaya sebagai agency supervisor untuk salah satu bank pelaburan di Malaysia. Kerja memang sibuk dengan appoinment sana sini, travel dan servicing klien & prospek.
Tugasan macam ni tak mengenal siang dan malam, kalau ada event biasanya memang tengah malam baru sampai rumah. Ini membuatkan badan sangat letih dan tak larat nak memasak dirumah.
Saya memang suka memasak sejak dari lepas SPM, masa tu memang memasak siang dan malam, ada je resepi nak dicuba. Mak pula bagi dorongan, badan dan muka membulat juga masa tu.
Lepas berkahwin dan berkerja, masa didapur sangat singkat, masak pun hidangan simple & cepat. Biasanya untuk makan malam, kami beli lauk diluar, atau makan di luar je terus. Balik rumah boleh terus bersiap untuk berehat.
Siapa yang berkerja, pasti akan rasa keletihan dan situasi seperti ini.
Hobi nak memasak terpaksa ditinggalkan, sebab nak sediakan bahan, nak berdiri di dapur dan mengemas selepas masak memang ambil masa yang panjang. Tambahan pula masa malam ni la anak anak nak bergurau senda, nak bermanja selepas seharian tinggalkan mereka dengan pengasuh. Tak sempat la nak masak & tak cukup tenaga.
Beli lauk dan makan di luar setiap malam bukan sesuatu yang murah sebenarnya. Dengan kenaikan harga barang dan kos travel, duit yang ada mesti diurus dengan sebaiknya..
Untunglah client saya perkenalkan periuk noxxa, semunya berubah 360 darjah. Dulu balik kerja je fikir nak cepat2 berehat, sekarang balik kerja fikir nak cuba resepi apa pula. Saya seperti kembali ke zaman kanak kanak dengan hobi memasak yang membuak.
Badan masih penat, tetapi semangat memasak jadi membuak buak dengan noxxa. Pelik kan? Tak pelik sebenarnya, fakta yang terbukti dan saya sendiri alami adalah, memasak dengan periuk noxxa sangat cepat dengan fungsi high pressure.
Masak ayam 4-5 minit, ikan 3-4 minit, masak cili 5-7 minit, pizza 7 minit, nasi 7 minit, sayur 3 minit, sup daging 10 minit, sup tulang 40 minit, buat ikan sardin 90 minit dll..
Kalau nak dibandingkan cara biasa, memang saya jimat banyak masa. Saya suka buat ikan sardin, kalau dulu nak masak sampai tulang ikan lembut ambil masa berjam jam, nak kena tambah air dll. Tapi memasak dalam tekanan tinggi, tak perlu nak tambah air, tak perlu jenguk ke dapur api gas masih menyala atau tidak, tak perlu risau tertidur semasa menunggu.
Dengan periuk noxxa, masukan bahan dan ikan, tutup periuk dan set masa memasak 90 minit. Tinggalkan buat kerja lain, nak tidur pun takpe sebab periuk noxxa lengkap dengan sensor keselamatan dan fungsi keep warm jika masa masakan tamat. Jadi saya serahkan kerja memasak dan mengawal haba masakan 100% kepada noxxa.
Mengemas dapur pun jadi minima, cuma basuh 1 periuk je, itu pun tak perlu menyental sebab pot memasak periuk noxxa adalah anti lekat, takde kerak melekat, bawah periuk pun tak hitam terbakar. Basuh dan siap.. sangat mudah.
Sebab tu saya rasa memasak makin mudah dan cepat dengan periuk noxxa. Duit belanja pun jadi jimat banyak, tak macam sebelum ni semasa makan diluar. Beli bahan memasak sekali boleh masak untuk 3 hidangan, kosnya 60% lebih jimat daripada makan diluar. Saya rasa bersyukur sangat client sendiri yang perkenalkan periuk noxxa. sekarang urusan memasak bukan lagi jadi bebanan. Anak anak gembira, encik abang lagi la bertambah senyumnya.
Dengan perubahan besar yang saya alami, suami pun gembira. Suami saya memang orang IT dan minat audio visual, jadi setiap masakan saya buat dia yang rakam, edit dan share di wall facebook ini dan juga di YouTube. Katanya biar orang lain boleh belajar sama, dapat la sikit share amal jariah.
Ya, tujuan sebenar adalah untuk berkongsi, kami bukan la chef yang pakar memasak, sekadar apa yang kami tahu kami kongsikan. Maafkan atas kekurangan atau mungkin tidak kena dengan selera anda, pokok pangkalnya ambil lah yang bermanfaat jika boleh digunakan dan perbetulkan kami jika ada yang perlu diperbetulkan.
Saya dan suami memang tidak sangka bila resepi dan panduan percuma yang kami kongsi mendapat perhatian ramai, terutamanya anda. Dalam masa 3-4 minggu, page ini mendapat 1000+ follower baru, ia angka yang mengujakan, ia semangat untuk kami terus berkongsi.
Jadi nota ini adalah tanda terima kasih kami kepada semua yg jadi follower kami. Terima kasih kerana terus menerus baca perkongsian kami yang tak seberapa, terima kerana like post, terima kasih kerana share post, terima kasih kerana terus berhubung dengan kami melalui PM atau Whatsapp, terima kasih kerana mention nama rakan untuk cuba resepi, dan akhir sekali, khas untuk anda yang baca dari awal hingga ke baris ini..
Terima kasih kerana baca nota ini walaupun anda ada perkara yang lebih penting untuk dibuat, kami doakam urusan anda dimudahkan dan berjalan lancar. Teruskan memasak walaupun ia berat, kerana air tangan ibulah yang akan memikat hati anak anak supaya mereka ingat bila dewasa nanti, mereka ada ibu. Supaya anak anak perempuan kita pandai memasak dan membahagiakan suaminya. Saya percaya, memasak adalah salah satu kunci kebahagiaan dalam keluarga. Masakan ibulah yang membuat kami masih bernafas dan hidup dalam kesyukuran. Alhamdulillah, terima kasih ibu, terima kasih periuk noxxa.
<